Vårda personalen: saker som bör finnas på alla arbetsplatser

Som chef måste du ta hand om din personal och det finns saker som bör finnas på alla arbetsplatser. Företagets eller organisationens största potential finns i just personalen, och därför måste du se till att ta hand om den väl på alla sätt.

Din personal

Det spelar ingen roll om det är en liten arbetsplats med bara en anställd, en start-up, ett kommunkontor eller ett företag med över 1000 anställda. Det är i personalen som de riktiga värdena sitter. De har kompetensen och erfarenheten som får verksamheten att gå runt. Dina anställda märker om du bryr dig om dem. Det är inte alltid de stora gesterna som behövs: en vänlig och uppmärksam chef som bjuder på fika emellanåt, lyssnar uppmärksamt på personalen dagligen, visar respekt och ser till att de anställda har allt som de behöver.

Coronapandemin

Vi lever verkligen i sällsamma tider: en pandemi som gör att många måste arbete hemifrån, det är svårt att resa och vi ska hålla avstånd. Nu under coronapandemin är det extra viktigt att du vårdar din personal. Först och främst bör du ha flaskor med handdesinfektion och handgel i flera, helst alla, rum. Satsa på både handesinfektion och handgel, då olika personer fördrar det ena eller det andra. Det är också bra att ha olika alternativ utifrån känsliga händer och allergier. Du bör också ha handkrämer, handlotion, både på toaletter och på kontoret. Att använda mycket handdesinfektion torkar till slut ut händerna. Eftersom vi ska tvätta händerna ofta under pandemin, så bör du satsa på vårdande tvålar. Du hittar både handdesinfektion, hudlotion och sköna vårdande tvålar på https://apohem.se/kroppsvard-skonhet/kroppsvard/hudkram-bodylotion – köp gärna några olika hudkrämer då vi alla har olika hud. Om din personal jobbar 100 procent på arbetsplatsen, är det en billig investering att ge dem en varsin liten handgel och handsalva, så sprids viruset inte lika snabbt.

Du kan också hjälpa din personal att hålla avstånd genom skärmväggar. Om du har flera personer som jobbar i samma kontor kan du köpa skärmväggar så att viruset inte kommer så långt om någon nyser eller hostar. Ett tips är också att satsa på en kaffemaskin. Istället för att en person brygger kaffe: måttar kaffe från kaffeburken och häller det i filtret, så sköter kaffemaskinen om det. Mindre kontaktytor med andra ord.

Ett bra kontor

Vare sig det är coronapandemi eller inte, så är det viktigt att utforma kontoren väl så att dina medarbetare lätt kan utföra sitt jobb. Enligt forskning kan en person gå ner tio kilo i vikt under ett år genom att stå tre timmar per dag, istället för att sitta. Vilka hälsofördelar medför alltså inte ståbord. Köp in ståbord och låta dina medarbetare komma i form. Du kan se ståbord som friskvård av personalen. Du kan naturligtvis inte tvinga dina medarbetare att stå tre timmar per arbetsdag, men du kan uppmuntra dem att stå. Och få friskare personal på köpet. Då bör också investera i ergonomiska stolar för den tid som de sitter ner. Det är viktigt att både stå och sitta väl. Glöm inte heller att uppmuntra personalen att torka av både kontorsstolar och skrivbord som de delar med andra, nu under coronapandemin.