Knyt kontakter och öka chanserna att få jobb

Att kontakter är mycket viktigt när man söker jobb vet nog de flesta, men hur ska man gå tillväga för att knyta nya relevanta kontakter? För många är det stressigt och onaturligt att nätverka och gå på event trots att de vet att det kan vara avgörande för att få drömjobbet. Ofta handlar det om att vara lite kreativ i nätverkandet. Statistiken visar att kontakter är viktigast för att hitta ett nytt jobb. Mer än vartannat jobb fås genom kontakter, enligt Statistiska centralbyrån. Dessa kontakter kan vara alltifrån vänner och familjemedlemmar till tidigare arbetsgivare och kollegor. Med andra ord ökar ett brett kontaktnät möjligheterna till jobb. Hur gör man då om inte har något kontaktnät? Kanske är du nyinflyttad eller vill byta bransch och måste därför bygga ett nytt kontaktnät. Här ger vi värdefulla tips på hur du knyter kontakter, breddar ditt nätverk och således ökar dina chanser att få ett jobb.

Bjud in till grillevent

Att bjuda in grannarna på ett grillevent är ett perfekt sätt att knyta nya kontakter under avslappnande former. Kanske har du nyligen flyttat till ett nytt område och känner inte så många eller så har du aldrig haft möjlighet att lära känna dina grannar. Alla älskar grillad mat och det är betydligt mer lättsamt att prata om saker med en öl i handen vid grillen än på stela nätverksmingel. Grilleventet behöver självklart inte begränsas till grannar utan du kan även bjuda in vänner, familj eller andra personer som du vill knyta bättre kontakter med. Bra grillar hittar du på Bluegaz hemsida som har ett brett utbud för alla preferenser och boendesituationer. Tänk på att du inte behöver ha en stor trädgård för att bjuda på grillat. Bluegaz har även praktiska elgrillar som passar för dig som bor i lägenhet.

Nätverka med dina jämlika

Många som aktivt nätverkar och söker kontakter för jobb gör misstaget att endast rikta in sig på personer i beslutsposition. Om du är student eller i en juniorposition är det inte nödvändigtvis rätt strategi att enbart försöka kontakta VD:n, avdelningschefen eller någon annan senior anställd på arbetsplatsen där du vill jobba. Istället kan det vara en god idé att även nätverka med jämlika, det vill säga yngre personer eller personer som nyligen var i samma situation som du. De känner förmodligen igen sig i din situation och sannolikheten att de hjälper dig är större. Många gånger kan anställda rekommendera potentiella kandidater till sina chefer. Dessutom kan de ge dig information om tjänster som utlyses internt. Med andra ord är alla kontakter inom den bransch där du vill jobba viktiga!

Våga gå ensam på event

Tillhör du gruppen som ogillar stela event och nätverkande? Sanningen är att många tycker att det är obekvämt att mingla och tvinga sig att prata med folk som de inte känner. Faktum är att det är många saker som inte är bekväma, men om du vill uppnå framgång i livet och i din karriär måste du våga. Ta saken i egna händer och ge dig ut och knyt kontakter. Gå ensam på event för att tvinga dig själv att prata med nya människor. Undersök var personerna inom din branschen brukar nätverka och se till att gå på dessa event. Mässor är ofta ett bra tillfälle, men även företagsfrukostar, föreläsningar och andra sorters branschrelaterade event. Till en början kommer det att vara ovant och obekvämt, men med tiden kommer du att bli mer van.