Anledningar att fira

Det finns alltid en anledning att fira, och särskilt på jobbet. När arbetet känns tungt och trögt är det en stor hjälp att ha fikarasten att se fram emot. Då blir det ju bara ännu bättre om man har någonting speciellt att fira. Det kan vara någon som fyller år, någon som ska gå i pension och ska tackas av, man kan ha uppnått ett länge efterlängtat mål, eller så är det bara för att det är fredag.

Vad är mer festligt och perfekt för firandet än en smarrig tårta? Kanelbullar och choklad i all ära, men ska det bli riktigt festligt och fint är det tårta som gäller. Är det dessutom någon som fyller år är ju naturligtvis ljusen på toppen ett måste. Men vem i hela friden orkar ställa sig och baka en tårta kvällen innan man ska upp till arbetet? Supermänniskan kanske, men inte vi normala människor. Då är det perfekt att det går att beställa sin egen personliga tårta från Din Tårta och slippa stå och kladda med vispgrädde, sylt och bottnar som går sönder eller marsipan som inte vill samarbeta.

För vi har väl alla varit med om det där tårtbaket som spårar ur totalt. Efter ett antal timmars slit står man där med choklad i håret, vispgrädde på kylskåpsdörren, en bränd doft från ugnen och ett bakverk som mest kan liknas vid Pettsons Pannkakstårta till utseendet. Om man nu inte är så duktig i köket, men ändå vill kunna fira saker på jobbet, är det ett bra alternativ att köpa en färdig tårta.

Det finns många olika sorters tårtor att välja på. Den mest klassiska varianten är nog ändå prinsesstårtan. Denna tårta består av sockerkaksbotten, fylld med vaniljkräm och sylt. Ovanpå finns det ett tjockt lager med vispad grädde, toppat med ett lock av marsipan, och naturligtvis den obligatoriska marsipanrosen på toppen. Om man köper en tårta som har ett lock av marsipan eller sockerpasta kan man också välja att ha sitt eget motiv på toppen, till exempel ett foto av födelsedagsbarnet. Man kan också beställa tårtor med olika motiv, till exempel tårtor med formen av de siffror som ingår i födelsedagsbarnets ålder.

En annan klassiker är Wilmatårtan. Wilmatårtan har också den en bas av sockerkaka, men är istället fylld med vaniljkräm, grädde och hela hallon. Den är dessutom toppad med vit chokladganach istället för marsipan, och är då såklart helt vit, om man inte väljer att färga den. Det är en tårta med lite mer syra än den klassiska prinsesstårtan, eftersom att hallonen i regel är osötade. Williamstårtan är en annan variant på tårta med sockerkaksbotten, men som

istället är fylld med pärongrädde och toppad med mörk chokladganach. Om man väljer denna tårta är det bra att veta om att personen man vill fira verkligen tycker om päron, eftersom att det är en relativt framträdande smak i denna tårta.

En festlig tårta kan vara den perfekt överraskningen för en uppskattad kollega som fyller år, eller ett sätt för hela arbetslaget att fira ett bra resultat.